O nás

Jsme malá pekárna z regionu Valašsko v srdci Beskyd. Přímo za naší pekárnou na Horní Bečvě se tyčí hora Radhošť a k ní přilehlé Pustevny. Valašsko má bohatou historii i lidovou kulturu, ke které neodmyslitelně patří také tradiční frgály – sladké kynuté koláče s náplní. Naše babičky pekly frgály ze surovin, které byly na Valašsku dostupné, a tak jsou dodnes nejoblíbenějšími hruškové, tvarohové a makové. 

 

K pekařskému řemeslu jsme se dostali na počátku 90. let téměř náhodou, ale láska k pečení nás dodnes drží u pece a s každým spokojeným zákazníkem jen sílí. Po letech praxe v malých i větších pekárnách jsme se v roce 2017 rozhodli otevřít si tu svou vlastní. Vytvořili jsme nové pracovní prostředí, postupy, a především vlastní originální recepturu z poctivých surovin, díky které jsou naše frgály tak výjimečné. Postupně se Tonkovy frgály začaly dostávat do světa, získali jsme první velké odběratele i stálé zákazníky a jejich spokojenost pro nás znamenala jediné – veškeré úsilí a dřina se vyplatila, pocit z dobře odvedené práce a úsměv zákazníka je k nezaplacení. Během let se nám podařilo vybavit pekárnu moderními technologiemi. Oproti době našich babiček máme k dispozici výkonnou pec či moderní chlazení, ale přes všechny výdobytky moderní doby jsme zůstali věrni ruční výrobě, která je v našich očích nenahraditelná. Každý jeden frgál nám projde pod rukama a dostane péči, kterou si zaslouží. 

 

Frgály bereme jako součást Valašské tradice, a proto pečeme pouze ze surovin vlastních tomuto regionu. Nenajdete u nás ananas ani čokoládu. Pravé frgály jsou s náplněmi z hrušek, tvarohu, máku, povidel, ořechů, s borůvkami nebo s lesním ovocem. A těmto druhům jsme věrni i v naší pekárně. Úcta k tradici je naše nejvyšší hodnota a jsou jí protkány i takové detaily, jako třeba vzor Valašského kroje proměněný v krajku lemující naše frgálové krabičky. O své dědictví je třeba pečovat a jsme vděční, že naše úsilí dělá radost i našim zákazníkům. 

Zpět do obchodu